תולעי מעיים או בשם הלועזי
OXYURIASIS, PINWORMS
אחת מהבעיות הקיימות והקשות אצל ילדים הן תולעי המעיים, זהו מסמך שכתבתי על תולעי מעיים מכמה היבטים שונים, לעיונכם.
תולעי מעיים הם טפילים הנמצאים במערכת העיכול. בעיית תולעי המעיים שכיחה מאוד ונפוצה אצל ילדים אך לא רק ועלולה להופיע גם אצל מבוגרים. התולעת מתאכסנת במעיים בשל היכולת להזין את עצמה משם, אך עם זאת גורמת להחלשתו של הגוף וגורמת לבעיות נוספות. ההדבקה בתולעת המעיים היא מאדם לאדם ושיעור ההידבקות בתולעי מעיים גבוהה מאוד.
ההדבקה נוצרת כאשר אדם נגוע מעביר את בייצי התולעת למשטח מסוים ואדם אחר נוגע באותו משטח ועל ידי העברה פקו אוראלית – הכנסת היד הנגועה בביצי תולעים אל הפה תיתכן הדבקה של אדם אחר ומשם המעבר אל מערכת העיכול נגיש וקל לתולעת המעיים.
התולעת יוצאת בלילה אל אזור פי הטבעת על מנת להטיל את ביציה ולכן הסימפטומים העיקריים מופיעים בשעות הלילה המאוחרות. אורך חייה של תולעת מעיים הוא 20 יום לערך, כאשר התולעת מטילה את ביצייה היא מתה.
הילד הנגוע בתולעי מעיים יכול להתלונן על כאבי בטן, אי נוחות בבטן, גרד באזור פי הטבעת או דגדוג, אצל הבנות תיתכן תלונה של גרד בפות או צריבה במתן שתן. בנוסף ייתכן שלילד יהיו נדודי שינה, נקישת שיניים ואף ייתכן כי הילד יחרוק שיניים במהלך השינה.
אבחון הבעיה:
ישנן מספר דרכים לאבחן תולעים במעיים והם:
1.התלונות אותן מציין הילד בהתבטאות הסימפטומים הקיימים אצלו.
2.בדיקת ההורה עם פנס בחדר חשוך בערב באזור פי הטבעת של הילד.
3. לעיתים ניתן לראות את התולעים בהסתכלות על הצואה של הילד.
הטיפולים השונים:
ישנם כמה טיפולים לתולעי מעיים ואציין את חלקם:
הרפואה המערבית מטפלת בתולעי מעיים בתרופות המגיעות בתרחיף או בכדורים. הטיפול הנפוץ ביותר הוא על ידי תרופה בשם וורמקס EBENDAZOLE)) שאותה מקבלים על ידי הרופא המטפל ונוטלים מנה אחת של התרופה, ישנה המלצה לקחת שוב מנה נוספת של התרופה אחרי שבוע או עשרה ימים על מנת למגר את תולעי המעיים אשר שרדו את המנה הראשונה של התרופה כאשר היו עדיין ביצים ועליהן התרופה לא משפיעה.
יש צורך להחליף כל יום את מצעי המיטה, הפיג'מה והמגבות של ילד הנגוע בתולעיי מעיים למנוע הדבקה חוזרת. כמו כן רצוי שכל בני הבית יקבלו טיפול מונע של תולעיי מעיים על מנת למנוע הדבקה בכלל אנשי הבית. הרפואה הסינית מטפלת בתולעי מעיים בכמה רבדים ובכמה דרכים.
מטרת הטיפול :
הפסקת יכולת תולעת המעיים להתרבות.
טיפול בתולעת הקיימת והוצאתה מהגוף כולל הביציים שטרם בקעו.
טיפול מונע להישנות הבעיה והדבקה חוזרת של הילד בתולעי מעיים.
דרכי הטיפול:
התאמת תזונה מתאימה לילד (או למבוגר) הסובל מתולעי מעיים.
טיפולי דיקור בהתאם לאבחנה המתבצעת במהלך הטיפול.
טיפול בשיטת שונישין (מהאסכולה היפנית) בצורה מהירה ויעילה בשיתוף פעולה מלא של הילד המטופל.
פורמולת צמחים סיניים הנלקחים בכדורים או בנוזל המטפלים בבעיה בחופף לטיפול שנעשה בקליניקה עד למפגש הבא. מוצרים שניתן להשתמש על מנת לטפל בתולעיי מעיים: שום, ג'ינג'ר, זרעי דלעת לא קלויים, שמן אורגנו, תמצית זרעי אשכולית.
חשוב להימנע מצריכת:
מאכלים מתוקים, סוכר לבן, פחמימות פשוטות ומזון תעשייתי.
יש לדווח לגננת על המצאות תולעיי מעיים בגן כדי למנוע הדבקה של כלל ילדי הגן או הדבקות חוזרת של הילד מילד אחר בגן שיש לו תולעיי מעיים.
אם ברצונכם לקדם את מצב בריאותכם, אל תהססו!
מרכז "דרך הבריאה" נמצא כאן לשירותכם בכל שעות היום.
052-4643957 , 072-2617058 שמוליק עמיאל